lördag 29 december 2012

Dagen då allt stämde.

Hade förmånen att få hänga med till Påryd på gris och älgjakt i dag. Hyfsat med snö men ytterst lite skare som var helt borta av regnet innan vi kom ut,
1a såten gick jag med Bella och en kompis med sin wachtel. Var lite gamla spår av älg, gris och rådjur men ingen av hundarna fick upp något.
2a såten släppte jag Fiffi och Bella och kompisen med wactlen gick också med på samma ställe. Innan vi strök kopplena visste vi att det skulle bli åka av då Fiffi gick med näsan rakt upp för att sedan sätta sig och ville bli släppt. Höll på med detta ett tag innan vi fick klart att släppa.
Tog kanske några minuter innan Fiffi hittade dom och Bella+wactlen hängde på. Helt underbart att stå med kompisen och lyssna på 3 hundar med ståndskall. Bella har ett så jäkla grymt skall så det är en fröjd att lyssna på.
Stod fast eller rörde sig bara lite i planteringen så jag gick på. Kom nära men det började flytta sig fram och tillbaka och jag tror alla 3 hundarna hade olika grisar en stund. Kollade på astron och såg en smal passage mellan några kärr och sprang som en tok ditåt. När jag hade 10m kvar så kom en gris farande till planteringskanten och vände.....hmmm där försvann dagens chans....trodde jag men hundarna gick runt med gris. tag kanske några minuter innan en brungris kom där jag trodde. Gick fort som fasiken och jag kom lite långt bak i grisen med 18,5gr hamerhead. Bella fick stopp på grisen och satt fastlåst i grisens underkäke men Fiffi och wactlen i vars ett bakben...Grisen levde och försökte komma undan...Skulle sticka den men stickkniven låg kvar i bilen tilsammans med bösskameran...Grrrrr....Försökte få bort hundarna för att skjuta men dom ville annat....Då Bella är skotträdd så ville jag ju inte skjuta så nära hundarna. Fick inget annat val för grisen dog inte...Fick bort Bella ca 2m innan jag skjöt grisen. Bella iväg som ett skott men jag lockade in henne och hon var tillbaka direkt och slet i grisen. Puhhhh HÄRLIG KÄNSLA.
Mitt i allt detta så kom en gris ut till kompisen som kunde konstatera att det finns mer att träffa runt grisen än på....=).

3e såten och sista för dagen. Gris på benen efter 200m. Gick runt en sjö och den blev liggande efter ett bra skott av en passskytt.
Vidare och jag tyckte Fiffi började halta lite så jag kopplade henne. Gick vidare och kom fram till en plantering mellan oss och passskyttarna. Fiffi tokdrog i kopplet så jag tyckte det var bättre att släppa än att ha henne till att streta....Sagt och gjort och nu blev det liv i planteringen då våra 3 hundar + 2 andra som kom från andra hållet hittade massa grisar i planteringen. Dom sprang hit och dit mellan hundar, hundförare och passskyttarna. 3 blev skjutna och det var många fler som sågs när dom passerade i skogen och över skogsvägar.
Riktigt härlig dag trots regn och långa språngmarcher mot ståndskallen.
Tackar jaktlaget utanför Påryd för en kanondag och tack för alla härliga påpekanden om att hundarna var kanonbra =). Kommer GÄRNA igen en annan gång.

4 kommentarer:

 1. Härlig berättelse du bjuder på.
  Kul me Bella.
  Kommer ihåg när vi lärde känna varandra här via bloggen hur hopplös du kände dig ang Bella...det skulle inte bli någon bra jakthund osv....

  ehhh vad var det jag sa....:-)

  man får ha tålamod....

  Grattis till en härlig jaktdag ni haft!

  SvaraRadera
 2. =).
  Tack Majsan. Dom lixom kompletterar varandra Bella och Fiffi och jag ger ALDRIG upp =).

  SvaraRadera
 3. Grattis!
  Härligt när det funkar. Glöm inte kniven nästa gång. :-)

  SvaraRadera
 4. Ha ha ha.......skall jag inte göra =) Måste bara hitta på ett sätt att ha den....

  SvaraRadera