söndag 9 december 2012

Grisjakt i Tingsryd

Mina båda jyckar löper nu och jag var bokad på bra grisjakt i Tingsryd som jag inte ville missa. Fick frågan av Fredrik om jag inte skulle låna hans unghund Hera som är en karelare som börjar komma igång nu. KLART jag ville =). När jag hämtade upp Hera i Rödeby i morse så stod tempen på -17gr.......Skulle släppa vid 8 i Tingsryd och när jag hade 1mil kvar ringde Johan och sa att dom senarelagt det 1 tim. Tempen stod på -12gr då. Efter lite samling så var vi på gång ut och släppte Johans blandras Nova och Hera på samma ställe (-7gr då). Var lite grisstigar i snön och hundarna sökte ut bra Tog inte så lång tid fören Hera hittade gris. Det stod fast en liten stund för att sedan gå loss med båda hundarna tjoande efter. Jag hade gris som stannade i tätningen bara 15m framför mig men bara hörde den smyga omkring för att sedan bli tyst. Gris och hundar drog iväg 700m innan det small hos en passskytt. En galt på ca 90kg blev liggande och vi fick gå tillbaka och ta bilen runt och hämta upp hundarna.

Släppte igen på nästan samma ställe och hoppades få loss dom andra grisarna. Hundarna sökte men hittade dom ej så vi drog vidare en bit.
Kom en annan hund och drog några skall på Johans syster som satt i ett torn för att sedan dyka in under några granar och fortsatte gapa. Den hittade grisen, troligen den som jag hörde. När den började gapa så drog Hera iväg som en avlöning ner dit och grisen blev skjuten i samma veva av Johans syster. En gylta på ca 50kg. Kan ha varit flera grisar för Hera gapade på bland några smågranar. Jag stod 10m från och ville inte gå in längre då vi inte visste vad det var hon gapade på. Man vill INTE ha en stor sugga eller galt i benen....
Släpade ut grisen och tog en snabb samling innan nästa släpp vid några vassar vid en sjö där det brukar ligga fullt med gris. Tyvär var där tomt i dag. Troligen varit för kallt för dom i natt så dom hade dragit iväg mot planteringarna på grannmarken så vi bröt där.

Härlig dag i skogen och Tack Johan och jaktlaget vi jagade ihop med i Tingsryd. Tack Fredrik för lånet av Hera.
Kommer mer än gärna tillbaka hit och tag gärna med mig Hera på mina äventyr en annan gång  =)

6 kommentarer:

 1. låter som en bra dag kent!? =) är det samma fredde som äger eller ägde boss?

  SvaraRadera
 2. Yepp på båda Christian =)

  SvaraRadera
 3. har han kvar boss? du hade väl honom lite också?

  SvaraRadera
 4. Jo då Boss finns kvar, han blev dock illa skadad av et skogstokig grävling i sommras så tassen har varit kass. Bakterier som gick in i en led. Vet inte än om han blir bra.....

  SvaraRadera
 5. Verkar som en kul dag för dig. Nä du var nog inte med mina jaktkamrater, de heter inte så. Vi var ju inte ute och jagade i helgen men laget fick 2 älgkalvar o en gris.
  Får se nu om vi får en släng av snökanonen som kommer mot SMålandskusten, så långt bort är det ju inte.

  SvaraRadera
 6. okej dom där grävlingarna e otäcka djur

  SvaraRadera