söndag 29 december 2013

Storjakt i Bastasjöskogarna

Träffades kl 8 norr om Bastasjö som är ett stort friluftsområde mellan Rödeby och Karlskrona. Tror vi var 5 eller 6 hundförare och ett bra gäng passkyttar. Precis när genomgången drog igång så ringde telefonen och en gris var påkörd i Fur. Låg död i diket och vi hade 4 mil dit så den fick ligga kvar en stund men urtagen.
Jag Bella och Fiffi fick södra biten att gå på det ca 1000hkt stora området.
Släppte och Fiffi drog på riktigt bra, bra sök och lagom stora rundor till hon fick spår och det drog iväg. Hörde henne inte men såg på pejl och skallindikatorn på DC50 halsbandet att det stod fast med bra ståndskall. Jag hade 2,7km dit så det kändes inte ok att springa på. Gick loss och varvades med stånd och gångstånd mot oss . Kom närmare och över några beteshagar och sedan benfast i en liten ridå i kanten till ett stort villaområde (Hässlegården) Jag kutade på och kom upp bland hus, söndagsflanörer, hästar och barnvagnar.....En annan hund hade med hängt på Fiffi och det var fullt ös. Gick på och såg att det var en liten älgkviga dom höll på med. Älgen var helt förvirrad av hundarna och lunkade sakta på. Lyckades blåsa av Fiffi och få fart på älgen åt rätt håll. Kopplade och drog mig tillbaka till där jag skulle vara 1,5 tim sen......
Släppte på igen och efter en stund drog Fiffi igång igen. Hörde det var gris, kollade pejlen och såg var jag trodde det skulle gå om det gick loss. Sprang som en galning för att se en STOR svart gris passera änden på ett kärr som jag var på väg till.......
Mina hundar drog iväg med grisar några gånger till men inga av dom gick i pass.

Dom andra hundförarna som gick i norra änden hade sjukt mycket gris i planteringarna. Några blev skjutna, några bommades och några var utom håll.

Sjukt bra jakt, trevliga människor och bra organisation.
Kommer GÄRNA igen.

/ Kent. 

2 kommentarer:

 1. Va kul dag ni verkar ha haft. Skoj när det rör på sig!
  Synd att Fiffi inte fick utdelning men det kommer säkert fler tillfällen
  M//

  SvaraRadera
 2. Jo det var en härlig dag och särskilt för dom som satt i norr med vilt och hundskall hela tiden. MYCKET gris i dom planteringarna. Dom i söder fick i alla fall lyssna på ett hejdundrande ståndskall av Fiffi i över en timma innan jag kunde koppla =). Sliter hårt på hundarna med så mycket gris inne i tätningarna. Hundarna blir trötta mentalt och det är bättre att bryta innan det händer olyckor.
  Vi kämpar på även om det varit MYCKET stolpe ut efter älgjakten som ju gick otroligt bra på våran lilla mark. Har haft bra jakter men skotten eller grisarna har gått bredvid...=)

  SvaraRadera