lördag 12 oktober 2013

Otäcka bilder på sjuka älgen (lite varning här...) 
Blev uppringd på förmiddagen på jobbet av en kompis i jaktlaget som varit uppe på marken och kollat till det, låg en älg mitt på en vall som reste sig och lufsade iväg konstigt och la sig igen. Jag trodde den var full på äpplen då det finns sjukt mycket äppelträd i närheten. Vi bestämmde oss för att vänta några timmar innan vi kollade upp älgen. Kom iväg från jobbet vid 14,30. Hem och packa hundar, bössa mm och hämta Marcus. Körde ner på vallen och såg älgen ligga men den reste sig och lufsade iväg. Jag såg att den såg konstig ut i huvudet och den gick konstigt med hela bakvagnen men inte så mycket som den skulle gjort om man kollar på bilderna nu...Ringde polisen och ville ha ett ok på avlivning men det tog ca 1,5 tim innan det var klart....Under tiden ringde jag skötselområdet och jaktlagen bredvid så dom visste vad som var på gång. SVA ville att älgen skulle filmas levande så det var bara att vänta in personal. Tog ett bra tag innan han ringde och hade blivit försenad, fick tydligen inte tag på nått släp till älgen som skulle fraktas upp till Uppsala för provtagning direkt om vi fick fatt på den. Fick ett ok på att skjuta älgen innan han kom men det skulle vara ett skott högt i halsen...
 
Vi smög neråt igen och såg älgen ligga på vallen. Marcus som inte skjutit någon älg innan fick smyga fram och jag var berädd lite åt ena hållet om den skulle dra iväg. Han smög fram bakom en jordhög och kom in på 60m. Älgen låg med huvudet rakt mot han och enda möjligheten att skjuta var strax under hakan. Skottet small och älgen var död.
När vi kom fram såg vi HUR dålig älgen var och hade varit LÄNGE. Rann faktiskt en tår på kinden när vi såg enländet. Benet h bak var obrukbart sedan länge, Totalt blind på båda ögonen och helt full med mask i stora hål in i huvudet.
Lee Carlsson kom med släpet och älgen lastades efter div filmer och foton på älgen så drog han iväg mot Uppsala och SVA.
 
I dag ringde Lee och berättade vad han visste så långt. Älen var en HEN.....Både tjur och kviga. Han hade aldrig sett något liknande. Älgen hade även en äldre skada på v bakben när den flåddes.
Nu inväntar vi provsvaren på resten av älgen med spänning och hoppas att vi har hjälpt SVA en bit på vägen med denna älgen

1 kommentar:

  1. Ja jösses, vilken grej!!
    Förstår inte att ingen sett den innan. Den verkar ju vara några år eller skulle allt blivit under ett år??
    Bra jobbat och den som körde upp älgen, eloge.
    Intressant och höra mer när de undersökt den

    SvaraRadera