onsdag 31 augusti 2011

Tips...

Har skrivit lite i diverse hundtrådar och ställt frågan om hur jag skall gå vidare med Bella.
Fått lite svar om att blandraser är helt kass och sådant skit men även lite intresanta tips.
Ett urval av dom som låter ok.:
Jaga inte med en hund i mörker som inte är injagad.
Släpp på lydnaden.
Låt en annan hundförare gå med hunden.
SKJUT för hunden (hmm. Hur lätt är det...)
Sätt dig i skogen och sitt stilla tills hunden tröttnar och söker ut.

8 kommentarer:

  1. Har inte hängt med, vad är problemet med henne?

    SvaraRadera
  2. Söker inte ut mer än 50-100m.
    Följer spår i ca 100-200m för att sedan vända tillbaka= kommer aldrig på viltet innan hon vänder. Går jag på vid spårslutet enl gps så är hon inte intresserad längre....

    SvaraRadera
  3. Läst dina tidigare inlägg där du är nöjd med henne. Har det blivit nyligen? Något som jag haft på min tax är noskvalster då de tappar spårförmågan efter ett tag. Det smittar lätt från andra hundar eller där andra nosat. Jag brukar behandla mina innan jaktsäsongen i förebyggande syfte. Ring din vetrinär så får du recept. 3 veckor tar behandlingen tyvärr.

    SvaraRadera
  4. Jag har med funderat i dom banorna eller om hon fått någon fästingsjukdom kanske.
    Tänkte lägga ett spår i helgen och kolla hur hon tar det innan jag kollar med veterinär.

    SvaraRadera
  5. Ja testa får du se. Alla hundar har inte utpräglade noskvalstersymtom men har det. Det påverkar inte hunden att medicinera om det nu inte skulle vara det. Oftast är hunden sämre när det är fästingrelaterat.

    SvaraRadera
  6. Om det inte är noskvalster eller liknande så tror jag du måste sluta gå med hunden lös...när det inte är jakt, utan hon ska veta att när man släpps så är det för att jaga.
    Om du räknar alla gångar du har släppt henne när du har varit ute och promenera och inte skjutit så har hon ju aldrig fått någon bekräftelse på att det är rätt att söka ut.
    Vänta istället med att släppa tills du verkligen tror där finns vilt och du har några pass-skytter (som kan mutas till att orka vänta ut henne) med dig. Mao. kvalitet fram för kvantitet när du väljer när hon ska släppas.

    Det är vad jag TROR kan hjälpa

    /Flemming

    SvaraRadera
  7. Ja ...kanske det Flemming. Samtidigt skriver alla att det är jätteviktigt att unghundarna får springa i skogen och får skogsvana. Efter alla turer i skogen tycker man att jag skulle "gå upp nått vilt" Detta borde hon ju tagit? Hon tar ju nägra resor ut på 150-300m nästan varje gång jag är ute men hon bryter innan hon kommer ifatt. Har en kompis som har mark med mycket gris så jag hoppas att jag får komma dit någon gång och försöka.
    Tyckte det var så himla konstigt med grävlingen. Drog som ett skott på spåret genom majsen och sen bara vände hon......

    SvaraRadera
  8. Skulle skriva någon liknande kommentar som Flemming skrev. Gå inte med hunden lös om det inte är jakt. Låter aldrig mina hundar gå lösa på tomten heller. Av samma anledning, när hunden är lös då ska den jaga.

    SvaraRadera